Comunicat de presă: Ne-au epuizat deciziile politice luate fără consultarea partenerilor sociali, lipsa de strategii coerente de criză și promisiunile fără rezultat!

0
864
????????????????????????????????????

100 de membri SANITAS au pichetat astăzi, 3 noiembrie 2020, sediul Guvernului României, într-un efort comun de a atenționa autoritățile că problemele sistemului de sănătate și de asistență socială se agravează de la o zi la alta.

Membrii SANITAS acuză lipsa acută de personal și inexistența unor măsuri coerente de protecție a sănătății și securității la locul de muncă a angajaților din cele două sisteme. Totodată, Federaţia SANITAS reclamă aprovizionarea discontinuă a unităților sanitare cu materiale și echipamente de protecție care, în multe situații sunt insuficiente sau de proastă calitate, precum și organizarea deficitară a circuitelor și activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, ceea ce duce, de mai bine de 8 luni, la creșterea numărului de infectări și decese în rândul colegilor noștri.

Observăm că toate demersurile de până acum întreprinse de Federația SANITAS atât la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Guvernului României, cât și de către organizațiile noastre județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri nu au adus îmbunătățiri semnificative ale problemelor semnalate.

Mai mult, în întâlnirile dintre reprezentanţii Federaţiei SANITAS şi reprezentanţii Guvernului României din data de 28 iulie 2020, respectiv 12 octombrie 2020, desfăşurate în prezența primului-ministru Ludovic Orban, echipa guvernamentală şi-a asumat continuarea dialogului până la identificarea unor soluţii concrete pentru solicitările noastre, dar nimic concret nu s-a întâmplat.

Constatăm că autoritățile nu sunt capabile să-și țină angajamentele făcute și nu oferă decât promisiuni fără acoperire.

În consecință, cerem decidenţilor să-și reevalueze prioritățile politice și să trateze cu toată seriozitatea problemele sistemului de sănătate și ale celui de asistență socială, cu atât mai mult cu cât astăzi avem din nou 3 recorduri negre în lupta anti COVID-19.

Sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială reprezintă linia întâi de luptă împotriva pandemiei și, din păcate, personalul angajat a ajuns la o limită de epuizare și nemulțumire de neacceptat.

Federația SANITAS continuă să solicite:

1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.

2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.

3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

4. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată:

» Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți confirmaţi/suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.

» Acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost implicat direct în activităţile specifice unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.

» Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.

» Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.

» Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

Federația SANITAS constată cu dezamăgire atitudinea indiferentă a Guvernului României care a preferat să ignore prezenţa protestatarilor din sănătate şi asistenţă socială de astăzi, din Piaţa Victoriei. Însă, pentru a arăta că preţuim în continuare valoarea dialogului social, vom rămâne deschiși la negocieri până la rezolvarea cererilor noastre, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile.

Până la relansarea dialogului social real, vom continua programul săptămânal de pichetări, pentru a arăta autorităților că nu ne vom opri din susținerea revendicărilor membrilor noștri. În condițiile în care soluțiile vor întârzia să apară, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri.

P R E Ş E D I N T E,

Leonard BĂRĂSCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *