Istoric

FILE DE ISTORIE SINDICALA LA TIMIȘOARA

Marea  dezlantuire care s-a produs odata cu Revolutia din decembrie 1989, la Timisoara nu a lasat nici dorinta de descentralizare a miscarii sindicale pasiva. Astfel la inceputul anului 1990, in ianuarie a acelui an, a luat nastere prin vointa unor inimosi colegi care isi desfasurau activitatea in unitati sanitare din judetul Timis, prima structura sindicala total independenta de ceea ce reprezenta pana atunci Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania considerata cureaua de transmisie a fostului Partid Comunist Roman. In ianuarie 1990 a luat nastere Sindicatul Personalului din Unitatile Sanitare Timisoara cu sigla mobilizatoare pentru acea vreme‚ ’’S.U.S. TIMISOARA”. Aceasta structura sindicala in domeniul medical din Timisoara avea sediul in Timisoara str. Stefan Plavat nr.156 in incinta celei mai importante unitati spitalicesti – Spitalul Clinic Judetean din Timisoara. Aceasta prima structura sindicala din sanatate in judetul Timis a fost condusa de Dl. Bakk HARTWING, Dna Czerbanyak Dorina si Dl. Popin Doru carora le purtam tot respectul pentru ceea ce au intreprins atunci.

In data de 7 februarie 1990 prin Dosarul 583/1990 era consfiintita personalitatea juridica prin incheierea nr.700/8 a judecatoriei Timisoara. In perioada imediat urmatoare constituirii Sindicatului Unitatilor Sanitare Timisoara, s-au constituit cu personalitate juridica urmatoarele sindicate: Sindicatul Personalului din Spitalul Clinic Municipal Timisoara, Sindicatul din Spitalul Orasenesc Otelul Rosu care facea parte din structura ‚’SUS TIMISOARA’’, Sindicatul liber al cadrelor medii din Stomatologie Timisoara, Sindicatul liber al Personalului din Spitalul Clinic Judetean Timisoara, Sindicatul liber al Personalului din Spitalul de Psihiatrie Jebel, Sindicatul liber‚ ’’INFRATIREA’’ din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Infantila Lugoj, Sindicatul liber de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Arad care si acesta facea parte din structura ‚’’ S.U.S.TIMISOARA, Sindicatul liber si Independent al Personalului din Spitalul Municipal Lugoj, Sindicatul liber al Personalului din Spitalul Dr.V.Babes Timisoara.

In anul 1992 s-a constituit structura de tip Federatie in Timisoara – FEDERATIA SINDICATELOR UNITATILOR SANITARE cu sigla ‚ ’’FEDERATIA S.U.S. TIMISOARA’’ care a fiintat pana in anul 1997 cand aceasta s-a afiliat Federatiei SANITAS din Romania. La acea data numarul membrilor de sindicat era de peste 6500 membri in Timis. In momentul contopirii cu Federatia SANITAS erau afiliate un numar mult mai mare de sindicate decat in momentul infiintarii.

Federatia‚ ’’S.U.S. TIMISOARA’’‚ pe perioada cat a functionat, avusese mai multe colaborari interne si externe cu structuri sindicale, pe plan extern o buna colaborare s-a manifestat cu CISNAL-SANITA din Italia, participand și la un apreciat congres organizat de aceasta la ROMA IN ANUL 1996. In plan intern au fost dezvoltate relatii de colaborare cu structuri sindicale ca; ALIANTA SINDICATELOR LIBERE TIMIS, FEDERATIA BIHOR, ALIANTA FEDERATIILOR NEAFILIATE Dr.I.CANTACUZINO’’

In toata existenta sa Federatia S.U.S. TIMISOARA a negociat trei Contracte Colective de Munca cu Ministerul Sanatatii si a a participat la toate Comisiile de Dialog Social organizate impreuna cu Ministerul Sanatatii. De mentionat ca structura sindicala de la Spitalul de Copii Timisoara era singura structura SANITAS la acea vreme.

Ca se numeau; Eugen Czako, Marius Stroe, Alexandru Vrabie, Adriana Ilian, Alexandru Baltaceanu, Livius Carstea, Teodora Zamfir, Elisabeta Lup, Tiberiu Galosi, Antonia Plaiasu, Dumitru Traila, Ileana Oros, Doru Ratiu, Cornel Pacuraru, Dan Garbovan, Ioana Raducu, Letitia Kiss, Ioan Bencecan, Erika Broscaru, Milan Ilin, Carmen Toma, Dumitra Iancu, Marius Sorin Bunescu, Mariana Bobic, Vasile Baygic, toti erau unul si unul pentru toti, precum deviza de atunci a Federatiei S.U.S.Timisoara – UNUL PENTRU TOTI, TOTI PENTRU UNU.

Federatia S.U.S.TIMISOARA a facut parte si din Blocul National Sindical a carui Secretariat Federal de Ramura Sanitara i-a revenit trei ani de zile prin liderul sau.

In anul 1997, s-a afiliat prin contopire cu Federatia SANITAS din Romania.

In rest multa, multa istorie cu bune si cu rele dar si cu multe stangacii de care insa nu ne este rusine. Ne bucuram de aceasta frumoasa istorie, suntem mandri de ea si continuam  sub alt drapel.

Istorie cu imbratisari pentru cei de atunci, pentru cei ce inca mai sunt si un pios omagiu celor ce au plecat dintre noi.

Livius  Carstea – Presedinte S.U.S.TIMISOARA
Presedinte Uniunea Judeteana Sanitas Timiș