Comunicat de presă: Reprezentanții SANITAS au fost invitați la discuții la guvern, în timpul pichetării organizate astăzi în Piața Victoriei

0
618

În încercarea de rezolvare a problemelor cu care se confruntă membrii noștri de sindicat, salariați ai sistemului sanitar şi ai celui de asistenţă socială, reprezentanţii Federației SANITAS din România s-au întâlnit astăzi, 10 noiembrie 2020, în timpul pichetării organizate în fața Guvernului României, cu reprezentanți ai aparatului guvernamental cu atribuții în sistemul sanitar și cel de asistență socială.

Discuția a avut ca temă revendicările Federației SANITAS, depuse astăzi la Cabinetul Primului-ministru, revendicări pe care le regăsiți în documentul atașat.

Subiectele intens dezbătute astăzi, ca urmare a discuțiilor de ieri cu dl. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății au fost:

  1. Aplicarea sporului de până la 30% în toate unităţile, pentru toată perioada în care va fi prelungită starea de alertă și acordarea lui întregului personal din unități/secții/compartimente care tratează pacienți confirmați COVID-19, UPU/CPU, Serviciile de Ambulanță, zonele tampon din celelalte unități sanitare etc. În acest sens, Federația SANITAS a solicitat elaborarea unei ordonanțe de urgență care să cuprindă și asigurarea sursei de finanțare, cu consultarea organizației noastre, fapt care ne-a fost garantat.
  2. Aplicarea unitară și continuă a sporului de epidemie (55% – 85%) tuturor salariaților care îndeplinesc condițiile de acordare. Federația SANITAS a solicitat, de asemenea, elaborarea unui act normativ care să cuprindă și asigurarea sursei de finanțare, primind și pentru aceasta garanția că nu va fi emis înainte să fim consultați.
  3. În ceea ce privește creșterea salariilor tuturor angajaților la nivelul anului 2022, începând cu 1 ianuarie 2021, precum și aplicarea sporurilor la salariul actual, am primit asigurări că această discuție va avea loc înainte de elaborarea bugetului de stat pentru anul 2021, pentru a ne asigura că finanțarea acestui deziderat al nostru va fi cuprinsă în buget.
  4. Referitor la voucherele de vacanță, am convenit împreună că acestea reprezintă un drept de natură salarială care trebuie acordat până la finalul anului 2020, cu sursă de finanțare – Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult decât atât, reprezentanții guvernului ne vor sprijini punctual acolo unde încă nu s-au acordat.
  5. Reprezentanții guvernamentali au oferit garanții privind rectificarea bugetară care va asigura plata drepturilor salariale pentru angajații din asistență socială.

Celelalte solicitări ale Federației SANITAS vor fi reluate într-o discuție care va avea loc zilele următoare la întâlnirea patronată de premierul Ludovic Orban, cu participarea reprezentanților ministerelor de resort și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

După discuția ce va avea loc cu medierea primului-ministru Ludovic Orban, vom convoca ședința Consiliului Național pentru a evalua rezultatele negocierilor și pentru a hotărî strategia viitoare!

Biroul Operativ al Federației SANITAS din România

Revendicările Federației SANITAS, depuse astăzi la guvern:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *