La invitația domnului președinte al Uniunii Județene Sanitas Timiș, domnul Livius Cârstea, astăzi 27 ianuarie 2020, s-a reluat activitatea în cadrul ”Caravanei Sanitas”. La eveniment au fost prezenți domnul Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas din România și domnul Iulian Pope prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România.

Scopul principal al evenimentului a fost acela de a lua la cunoștință de cele mai temeinice doleanțe ale lucrătorilor din sănătate, la nivelul județului Timiș. Fiecare problemă a fost notată pe o listă și va fi analizată și dezbătută de către specialiștii Federației Sanitas.

Printre problemele discutate în cadrul evenimentului se enumeră discuțiile legate de semnarea CCM-ului la nivel de ramură de activitate, cu evidențierea beneficiilor pe care membrii de sindicat le au referitoare la zilele suplimentare de CO și probleme legate de salarizare.

O altă temă dezbătută, a fost aceea referitoare la categoriile de sporuri ce sunt acordate inegal la diversele specialități medicale. Spre exemplu, cei din psihiatrie sunt nemulțumiți că au sporurile mai mici față de condițiile de muncă și de pericolele cu care se confruntă, cât și o lipsă acută de personal raportată la normativul de personal pentru această specialitate. La Spitalele de Psihiatrie Gătaia și Jebel trebuiesc asigurate condiții sporite de protecție a personalului medical la locul de muncă, numeroase fiind incidentele reclamate de la aceste două unități medicale.

O altă problemă discutată este legată de finanțarea sindicatului și a entităților profesionale ale personalului medical. În acest sens, a fost adus exemplul altor țări unde entitățile profesionale sunt un apendice al sindicatelor și nu invers cum se încearcă în România.

Diferențele salariale dintre medici și personalul TESA este, de asemenea, dezechilibrat. Personalul medical auxiliar cum ar fi brancardierii au o muncă extenuantă atât psihică, cât și fizică, dar sunt văzuți ca fiind la partea inferioară a grilei de salarizare.

Pe de altă parte, sistemul medical românesc suferă de birocratizare excesivă. Fiecărui bolnav trebuie să i se întocmească tot felul de acte mai mult sau mai puțin utile. O pierdere de timp ce se răsfrânge, desigur, asupra actului medical al pacientului.

În cadrul întâlnirii s-au colectat probleme din partea liderilor sindicatelor din bază, afiliate la nivelul Uniunii Județene Sanitas Timiș.

Una din problemele relatate de un reprezentat al Spitalului Județean care este total nemulțumit de faptul că personalul medical din spital nu beneficiază de spor de calculator, deși activitatea se axează foarte mult pe lucrul la calculator, își are un corespondent în multitudinea de nemulțumiri ce sunt colectate la nivelul sindicatului din unitatea respectivă.

Caravana se încheie cu un Raport al problemelor ce vor trebui discutate și rezolvate în viitoarele ședințe CN ale Federației Sanitas și cu reprezentanții ministerelor de resort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.