Amendamentele la proiectul de lege privind adoptarea OUG nr. 91/2017

0
2885

Amendamentele la proiectul de lege privind adoptarea OUG nr. 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, admise în 27 februarie a.c. de Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, rezolvă o parte din situațiile care creează pierderi de venituri salariaților din sistemul sanitar public de stat și cel de asistență socială. Din păcate, sunt numai situații punctuale, nu cele care, la propunerea Federației SANITAS, ar putea rezolva probleme general valabile.

Deputații NU au avizat amendamente care ar putea soluționa probleme de fond ale legii, cum ar fi:
1. Nu au acceptat eliminarea sporurilor pentru asigurarea continuității (sporul pentru gărzi, sâmbete, duminici și sărbători legale) din cadrul art. 25 care obligă încadrarea sporurilor în pragul de 30% pe ordonator principal de credite, astfel încât să faciliteze acordarea sporurilor pentru condiții de muncă și să facă posibilă elaborarea și aplicarea unui regulament de sporuri corect și echitabil.
2. Nu au acceptat modificarea art. 7, al. (1) din Anexa nr. II, capitolul II, astfel încăt să creeze posibilitatea legală de a acorda și personalului TESA sporurile pentru condiții de muncă specifice sistemului sanitar.
3. Nu au acceptat modificările propuse de Federația SANITAS care corectau ierarhizarea funcțiilor din cadrul familiei ocupaționale Sănătate și Asistență socială.
Ba mai mult, amendamentele admise aduc noi inechități, introducând numai o parte din salariați în categoria celor ce vor beneficia de creșteri salariale la grila din 2022, începând cu 1 martie 2018.

Federația SANITAS a atras atenția, încă de la apariția Legii cadru 153/2017, asupra faptului că anumite categorii de personal din sistem cum ar fi: asistent medical, biolog, farmacist, psiholog, etc. sunt incorect ierarhizate și nu a încetat să semnaleze această nedreptate.

 

Vezi textul total al AVIZULUI Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților: Aviz Comisia pentru sanatate si familie 27 februarie 2018 (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *