Dr. Louis Țurcanu – propunerea Uniunii Județene Sanitas Timiș pentru Top 100 Personalități ale Lumii Medicale Românești

0
2028

Uniunea Județeană Sanitas Timiș a propus pentru topul celor 100 de Personalitati ale Lumii Medicale Romanesti, pe Dr. Louis Țurcanu.

LOUIS ȚURCANU

Medic pediatru, creator de școală pediatrică timișoreană
(n. 8 decembrie 1919, Iași – d. 12 mai 1990, Timișoara)

Medic pediatru, cadru didactic și cercetător, prof. univ. dr. doc. Louis Țurcanu a rămas în memoria generațiilor de medici și studenți pe care i-a format ca un profesionist cu o putere de muncă greu de egalat, plin de răbdare și generozitate, cu o nețărmurită dragoste de oameni și de profesie. A fost nu numai ”un bun medic, pedagog și cercetător, dar era înzestrat și cu o sensibilitate ieșită din comun față de copii și de suferințele lor” (prof.dr. Margit Șerban, dr. Emil Oteșteanu – ”Istoricul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii <<Dr. Louis Țurcanu>>”).

Absolvent al Facultății de Medicină din Iași, dr. Louis Țurcanu își începe cariera didactică și medicală în 1946, în calitate de asistent la Catedra de Pediatrie a Facultăţii de Medicină a Universităţii „Al.I. Cuza”, fiind atestat şi ca medic secundar pediatru. Doi ani mai târziu, se transferă la Catedra de Pediatrie a Institutului de Medicină din Timişoara. Aici va parcurge toate treptele ierarhiei didactice, până la cea de profesor șef de catedră (1968). În anul 1957 obține titlul științific de doctor în medicină, iar în 1972 pe cel de doctor docent.

Din 1961 şi până în 1990, dr. Louis Țurcanu a condus Clinica Pediatrie I a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Timişoara. Multe dintre specializările actuale ale clinicii și ale spitalului poartă amprenta dr. Louis Turcanu: dezvoltarea laboratorului de anatomie patologică, a sectorului de biochimie si microbiologie al laboratorului de analize medicale etc. Împreună cu colaboratoarea sa, dr. Margit Șerban, prof. Louis Țurcanu a pus bazele a ceea ce a devenit mai târziu Compartimentul de Oncopediatrie și de transplant de măduvă osoasă din spital.

Munca de medic și de cadru didactic s-a împletit permanent cu cea de cercetător; stau mărtuire cele peste 150 de lucrări ale sale, publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate, ca și cursurile și manualele pentru studenți. Preocupările sale au vizat bolile de digestie şi metabolism, hemo şi leucopatii, bolile imunodeficitare, cardiologie şi nefrologie. Prof. Louis Țurcanu a fost membru activ al diverselor societăţi medicale naţionale şi internaţionale de profil.

În semn de înaltă prețuire și respect pentru întreaga sa activitate dedicată pediatriei, astăzi, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Timișoara îi poartă numele.

(surse: ”Istoricul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii <<Dr. Louis Țurcanu>>” – autori: prof.dr. Margit Șerban, dr. Emil Otesteanu;  ziarulevenimentul.ro)

TOP 100 PERSONALITATI ALE LUMII MEDICALE ROMANESTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *